Zo werkt CrowdNett

Het netwerk van slimme thuisbatterijen

Crowdnett

Zonne-energie opslaan in je batterij

Met zonnepanelen wek je overdag energie op. Terwijl je vooral ’s ochtends en ’s avonds energie nodig hebt. Wat je niet direct gebruikt, gaat naar het landelijke elektriciteitsnetwerk. Zo gaat op jaarbasis gemiddeld 72% van je zonne-energie naar het elektriciteitsnet. Met een thuisbatterij sla je een groot deel van deze verloren zonne-energie op, en kun je deze gebruiken wanneer het jou uitkomt.

Maak de wereld groener

CrowdNett is een revolutionaire oplossing voor het slim inzetten van thuisbatterijen. Als je meedoet met CrowdNett, verhuur je een deel van je batterij. Daarmee help je het landelijke elektriciteitsnet stabiel te houden en hoeven we minder terug te vallen op vervuilende kolencentrales. Doe jij ook mee?

Financieel voordeel en een duurzaam huis

Financieel voordeel en een duurzaam huis

Eneco geeft CrowdNetters 5 jaar lang een vergoeding tot € 500 per jaar (incl. btw). Daarna ontvang je van ons een interessant verlengingsaanbod. Bovendien kun je door deelname aan CrowdNett de btw op je batterij grotendeels terugkrijgen. Schijnt de zon een dag niet hard genoeg? Dan zorgen wij ervoor dat je die dag alsnog van groene stroom van Eneco wordt voorzien. Je kiest zelf het type elektriciteitscontract.

Nieuws over CrowdNett

CrowdNett in de New York Times

“They are very forward-looking in terms of strategy and mind-set.”

- The New York Times

Bekijk bericht

Toekomst salderingsregeling onzeker

“De toekomst van salderen na 2020 is onduidelijk. Wat nu?”

- Vereniging Eigen Huis

Bekijk bericht

CrowdNett in het Financieel Dagblad

“Innovatief businessmodel met thuisbatterijen als energiebuffer.”

- Het Financieele Dagblad

Bekijk bericht

Veelgestelde vragen

 • Over CrowdNett

  Wat is CrowdNett precies?
  CrowdNett is een netwerk van thuisbatterijen dat de rol van vervuilende kolencentrales overneemt. Door de toename van duurzame energiebronnen, wordt vraag en aanbod van energie steeds lastiger op elkaar af te stemmen. Om ons energienet continu in balans te houden, worden bestaande energiecentrales ingezet om op afroep meer of minder energie te leveren. Deze rol kan perfect worden overgenomen door batterijen, die deze variërende hoeveelheid duurzame energie tijdelijk kunnen opslaan (bij een overschot) of afgeven (bij een tekort). Zo versnellen we de energietransitie naar een schonere toekomst.

  Kan ik met CrowdNett onafhankelijk worden van het stroomnet?
  Met zonnepanelen en een batterij zet je een behoorlijke stap richting onafhankelijkheid en kun je op bepaalde momenten van het jaar zelfvoorzienend zijn. Dit is natuurlijk mede afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je hebt en van je verbruik. Gedurende de winter (met weinig zon) zul je nog energie van het net nodig hebben.

  Hoe wordt CrowdNett gemonitord?
  De CrowdNett-software werkt samen met je thuisbatterij en zorgt voor de slimme aansturing van de batterij om het net te stabiliseren. Dit gebeurt op basis van signalen van energiemeters en de frequentie van het energienet. De CrowdNett-software kan het functioneren van je batterij monitoren om ervoor te zorgen dat je batterij altijd optimaal werkt.

 • Over thuisbatterijen

  Wat zijn de technische specificaties van de thuisbatterij?
  Voor specificaties verwijzen we graag naar de productpagina van LGChem en Tesla.

  Wat is de terugverdientijd van mijn thuisbatterij?
  De terugverdientijd is afhankelijk van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld de afschaffing van de salderingsregeling. Als je echt alleen geïnteresseerd bent in CrowdNett voor de terugverdientijd dan zijn er betere keuzes. CrowdNett is voornamelijk bedoeld voor pioniers die samen met ons de eerste stap willen zetten naar een verdere verduurzaming van het landelijke elektriciteitsnetwerk. Ben jij deze pionier? Dan krijg je de thuisbatterij voor een scherpe prijs plus een unieke vergoeding van € 400 of € 500, afhankelijk van de gekozen batterij.

  Als het elektriciteitsnetwerk uitvalt, kan de thuisbatterij in combinatie met CrowdNett mij dan van stroom voorzien?
  Nee, de thuisbatterij wordt uitgeschakeld als het elektriciteitsnetwerk uitvalt. Om de storing zo snel mogelijk op te lossen mag er geen stroom op het net staan. Dit is voor de veiligheid van de monteurs van de netbeheerder. Je installatie zal weer werken nadat de problemen op het elektriciteitsnetwerk opgelost zijn.

  Wat kunnen thuisbatterijen nog meer?
  Met een thuisbatterij 2 ben je klaar voor de toekomst. Op dit moment gebruik je je batterij voor het opslaan van energie en dankzij CrowdNett ook voor het stabiliseren van het Nederlandse energienet. De capaciteit van onze batterijen met CrowdNett zijn voldoende om een groot deel van je dagelijkse huishouden van stroom te voorzien. In de toekomst worden nieuwe mogelijkheden ontwikkeld, om dankzij je thuisbatterij slim met energie om te kunnen gaan. Wij denken hierbij bijvoorbeeld aan ‘time of use’, het opslaan van energie op goedkope momenten. Zo ben je steeds samen met Eneco voorloper en draag je bij aan de energietransitie.

 • Fiscale voordelen


  Hoe kan ik de btw op mijn thuisbatterij terugvragen?
  Als particulier is het, net als bij zonnepanelen, mogelijk om de btw (21 procent) op aanschaf en installatie van een thuisbatterij terug te vragen van de Belastingdienst, mits je voor deze thuisbatterij een CrowdNett overeenkomst bent aangegaan met Eneco. De manier waarop de btw kan worden teruggevraagd voor een thuisbatterij met CrowdNett is identiek aan die van zonnepanelen. Op de website van milieu centraal kun je nagaan in hoeverre je voor het terugvragen van de btw in aanmerking komt en zo ja, welke stappen nodig zijn om dit te realiseren. Als je dit liever niet zelf doet, kun je hiervoor ook terecht bij je belastingadviseur. Je zou ook contact kunnen opnemen met Atripel & Cross. Zij regelen alles voor jou en vragen hiervoor een éénmalige vergoeding.

 • Installatie

  Wat is de doorlooptijd vanaf de offerte aanvraag tot aan de installatie?
  Wij streven ernaar om binnen twee werkdagen na inschrijving van Tesla Powerwall 2 een offerte op maat te sturen. Bij een inschrijving voor de LG Chem 7 of LG Chem 10 thuisbatterij nemen we van tevoren persoonlijk contact met je op voordat we een offerte versturen. Zo kunnen wij samen kijken welk batterij grote het beste bij je situatie past. Tijdens het hele traject word je begeleid door ervaren adviseurs op het gebied van zonnepanelen en batterijen. Na ontvangst van je order maken we een afspraak voor een schouw om de juiste plek voor je thuisbatterij te bepalen. Dit doen wij op afstand via video of indien nodig via een huisbezoek van een Eneco-monteur. Gemiddeld duurt het traject na het akkoord op de offerte nog 6 tot 7 weken.

  Waar moet ik rekening mee houden als de thuisbatterij geplaatst wordt?
  Afhankelijk van de gekozen thuisbatterij wordt de optimale ophanglocatie bepaald. De LG Chem batterijen en Tesla Powerwall 2 worden door hun afmetingen en massa bij voorkeur op de begane grond geplaatst. Het is bovendien mogelijk om Tesla Powerwall 2 buiten te monteren. Hou rekening met een beschikbaar montagevlak dat enkele tientallen centimeters groter is dan de afmetingen van de thuisbatterij zelf. Het is daarnaast van belang dat er voldoende beweegruimte voor de monteurs is op de plek waar de batterij inclusief randapparatuur geplaatst moet worden. Deze ruimte moet vrij zijn van materiaal zodat de monteurs direct van start kunnen gaan.

  Kan ik thuisbatterij meeverhuizen?
  Ja, de verhuizing moet wel door een gecertificeerde installateur worden uitgevoerd. Neem voor je verhuizing contact met ons op, wij helpen je graag.

 • Gebruik & garantie

  Hoe laadt en ontlaadt de thuisbatterij mijn gedeelte van de batterij?
  De thuisbatterij is gericht op zelfvoorzienend stroomgebruik. Dat wil zeggen dat je de zonne-energie die je met jouw zonnepanelen opwekt eerst zelf gebruikt. Zodra je meer opwekt dan verbruikt, wordt de batterij opgeladen. Is de batterij eenmaal vol, dan wordt het overschot aan het net geleverd. Als de zon onvoldoende schijnt, vult de thuisbatterij het tekort aan. Als de batterij leeg is of meer vermogen vereist is dan de thuisbatterij kan leveren, ga je weer stroom van het net afnemen.

  Kan ik mijn thuisbatterij opladen vanaf het stroomnet?
  Jazeker. Sterker nog, omwille van de balancering die CrowdNett verricht, wordt je batterij al van tijd tot tijd geladen (en ontladen) vanaf het stroomnet. De batterij kun je zowel opladen met energie van jouw zonnepanelen als met stroom uit het net. Dat laatste is extra interessant als de energietarieven in de toekomst flexibel worden. Als het bijvoorbeeld hard waait, zal de stroomprijs lager zijn dan wanneer het windstil is. Met de batterij wordt het op dat moment mogelijk om op goedkope momenten stroom op te slaan vanaf het net, om vervolgens op dure momenten deze stroom te gebruiken of te verkopen.

  Uit het stopcontact komt 230 volt, de batterij is 400 volt, is dat geen probleem?
  Nee, daar dient de meegeleverde omvormer voor. De batterij wordt kant-en-klaar en volledig werkend bij je thuis geïnstalleerd.

  Welke garanties op mijn batterij krijg ik?
  LG Chem en Tesla geven je na registratie een garantie van 10 jaar op de batterij. Je mag dus verwachten dat je batterij minimaal 10 jaar lang zal presteren naar verwachting. Voor de actuele garantiebepalingen op de thuisbatterij verwijzen wij je graag door naar de websites van LGChem en Tesla.

 • Energiecontract & CrowdNett-vergoeding

  Wat is de looptijd van mijn CrowdNett-contract?
  Je sluit een CrowdNett-contract af voor een periode van 5 jaar. Dat betekent, dat we de CrowdNett-vergoeding van € 400 of € 500 (incl. btw) gedurende 5 jaar garanderen, als je in deze tijd klant bij Eneco bent.

  Wanneer wordt de jaarlijkse vergoeding uitgekeerd?
  Wij keren de vergoeding jaarlijks uit. De eerste vergoeding ontvang je 12 maanden na de aansluiting op CrowdNett.

  Moet ik klant zijn van Eneco om voor de CrowdNett-vergoeding in aanmerking te komen?
  Ja, om in aanmerking te komen voor de CrowdNett-vergoeding moet je klant zijn van Eneco gedurende de vijf jaar van de overeenkomst. Het is wel mogelijk om gedurende die periode een ander energiecontract bij Eneco af te sluiten.

  Hoe hoog is de vergoeding als ik kies voor verlenging na vijf jaar?
  Op dit moment laat de markt voor reservecapaciteit voor het landelijke elektriciteitsnet het nog niet toe om de vergoedingen langer dan vijf jaar te berekenen. Je kunt er wel vanuit gaan dat wij tegen het eind van de looptijd een interessant verlengingsaanbod hebben.

  Wat gebeurt er als ik overstap naar een andere energieleverancier?
  Zou je de beslissing nemen om je energiecontract te stoppen, dan heb je de optie nog steeds de CrowdNett-vergoeding voor het delen van je batterij te ontvangen. Maar hou er wel rekening mee, dat deze dan lager is.

Liever samen je vraag oplossen?

Bel met Eneco CrowdNett

Bel 010 - 890 6936

op werkdagen bereikbaar van 8:00 tot 18.00 uur

Eneco Postcard

Of stuur ons een e-mail

Voor service en algemene vragen.

E-mail