Energieprijzen

Bekijk als klant uw energieprijzen of vergelijk de energieprijzen van onze vaste en flexibele contracten.

Bekijk uw huidige energieprijzen

Als klant bekijkt u in Mijn Eneco gemakkelijk uw energieprijzen

Bent u al klant?

In Mijn Eneco bekijkt u eenvoudig uw huidige energieprijzen en ziet u precies wat u betaalt. Heeft u twijfels over uw energiecontract en bent u op zoek naar een energievergelijking? Doe de DubbelCheck en ontvang een persoonlijke contractvergelijking.

Nog geen toegang tot Mijn Eneco? Maak eenvoudig een account aan.

Bekijk uw tarieven in Mijn Eneco

Actuele energieprijzen

Wat u ook kiest: bij Eneco zit u goed!

Welke energie u ook kiest: bij Eneco zit u altijd goed! Altijd 100% groene stroom, helder inzicht in uw energieverbruik, een uitstekende dienstverlening en altijd gunstig geprijsd.

Benieuwd naar uw maandelijkse energiekosten? Kies het pakket dat het beste bij u past en maak de berekening!

Bereken uw energiekosten

Veelgestelde vragen

Vragen en antwoorden over energieprijzen
 • Wat is het verschil tussen vaste en variabele prijzen?

  Bij Eneco hebben we variabele energieprijzen en vaste energieprijzen. Variabele energieprijzen worden twee keer per jaar aangepast op basis van de marktprijzen. Bij een vaste energieprijs staat de prijs voor één of meerdere jaren vast.

 • Wat zijn de tarieven per eenheid (m3 gas of kWh stroom)?

  Uw tarieven per eenheid vindt u terug in Mijn Eneco. Bekijk hier de actuele tarieven per eenheid.

 • Wat zijn de tarieven van stadsverwarming?

  Eneco levert warmte en koude via grootschalige transportnetten onder de grond. Dit wordt ook wel stadsverwarming genoemd. Bekijk meer informatie over onze warmte- en koudeproducten.

 • Hoe is uw energierekening opgebouwd?

  Uw energierekening - oftewel jaarnota -  bestaat uit de volgende onderdelen:

  Leveringskosten door Eneco

  • Variabele leveringskosten stroom: prijs (leveringstarief) per kWh x uw verbruik in kWh
  • Variabele leveringskosten gas: prijs (leveringstarief) per m³ x uw verbruik in m³
  • Vaste leveringskosten gas
  • Vaste leveringskosten stroom

  Eneco bepaalt de leveringskosten voor stroom en gas. Dit is minder dan 50% van uw totale energierekening. De leveringskosten bestaan uit een variabel deel en een vast deel. Het leveringstarief (variabele deel) is afhankelijk van uw verbruik. Daarnaast betaalt u iedere maand vaste leveringskosten. Dit zijn kosten voor onze dienstverlening. Elke energieleverancier brengt vaste leveringskosten in rekening.

  Overheidsheffingen (af te dragen aan de Belastingdienst)

  • Energiebelasting op stroom en gas
  • Opslag duurzame energie op stroom en gas
  • Vermindering energiebelasting (alleen op stroom)

  Namens de overheid brengen wij twee belastingen op energie in rekening: energiebelasting en opslag duurzame energie. Dit komt bovenop uw leveringstarief per kWh en m3 gas. Hoeveel energiebelasting u betaalt, hangt dus af van uw verbruik.

  Over uw totale tarief - leveringstarief en belastingen - betaalt u 21% btw. Als u stroom afneemt, ontvangt u jaarlijks een vermindering op uw energiebelasting (heffingskorting) van de overheid. Dit bedrag is voor elk huishouden (stroomaansluiting) gelijk, ongeacht het verbruik.

  Let op: voor stroomaansluitingen zonder verblijfsfunctie - bijvoorbeeld een garagebox - is de vermindering energiebelasting per 1 januari 2015 vervallen.

  Netbeheerkosten (af te dragen aan uw regionale netbeheerder)

  Dit zijn de kosten die u betaalt voor het onderhoud aan het stroom- en gasnetwerk door de netbeheerder bij u in de regio. Uw netbeheerder bepaalt de hoogte, maar u betaalt deze kosten wel aan ons. Wij dragen dit direct (1-op-1) af aan uw netbeheerder.

 • Wat zijn leveringskosten?

  Dit zijn de kosten die wij u in rekening brengen voor de levering van stroom en gas. Deze kosten bestaan uit twee delen:

  • variabele leveringskosten: dit zijn de kosten voor de hoeveelheid (kWh of m3) die u heeft verbruikt vermenigvuldigd met het leveringstarief dat wij met u zijn overeengekomen;
  • vaste leveringskosten (voorheen vastrecht genoemd): dit zijn de kosten ongeacht de hoogte van uw verbruik.

  U betaalt de leveringskosten aan Eneco. De kosten zijn exclusief netbeheerkosten en overheidsheffingen.

 • Wat zijn variabele leveringskosten?

  Dit zijn de kosten voor de hoeveelheid (kWh of m3) die u heeft verbruikt vermenigvuldigd met het leveringstarief dat wij met u zijn overeengekomen.

 • Wat is leveringstarief?

  Het leveringstarief is de prijs per eenheid die u verbruikt. Voor stroom is dat de prijs per kilowattuur (kWh) en voor gas de prijs per kubieke meter (m³).

  Bij een contract met een variabel tarief kan het leveringstarief twee keer per jaar veranderen.

  Bij een contract met een vast tarief staat het leveringstarief vast gedurende de looptijd van uw contract. Hiermee beschermt u zich tegen prijsstijgingen.

 • Wat zijn vaste leveringskosten?

  Dit zijn de vaste kosten voor de levering van stroom en gas, ongeacht de hoogte van uw verbruik. Voorheen noemden we dit vastrecht. 

 • Wat zijn overheidsheffingen?

  De overheid heft belasting per kWh stroom en m3 gas. Wij dragen dit af aan de Belastingdienst:

  • energiebelasting: een heffing op stroom en gas ingevoerd om verbruikers te stimuleren zuinig en bewust met energie om te gaan;
  • opslag duurzame energie: een opslag op stroom en gas die is ingevoerd om de uitgaven ter stimulering van duurzame energie te dekken.

  U betaalt btw over alle leveringskosten, overheidsheffingen, netbeheerkosten en overige producten en diensten, tenzij anders aangegeven op de nota.
  Op de hoogte van de overheidsheffingen hebben wij geen invloed. Deze gelden landelijk voor iedereen.

 • Wat is energiebelasting?

  Dit is een heffing op stroom en gas die is ingevoerd om verbruikers te stimuleren zuinig en bewust met energie om te gaan.

 • Wat is opslag duurzame energie?

  Dit is een opslag op stroom en gas die is ingevoerd om de uitgaven ter stimulering van duurzame energie te dekken.

 • Wat is vermindering energiebelasting?

  Dit is een belastingvermindering op stroom. Elk huishouden heeft een bepaalde hoeveelheid stroom minimaal nodig. Hierover hoeft u geen belasting te betalen. De energiebelasting wordt daarom verminderd met een vast bedrag per stroomaansluiting per jaar.

  De overheid bepaalt elk jaar opnieuw de hoogte van de vermindering energiebelasting. Dit bedrag is voor elk huishouden (stroomaansluiting) gelijk, ongeacht het verbruik. Let op: voor stroomaansluitingen zonder verblijfsfunctie - bijvoorbeeld een garagebox - is de vermindering energiebelasting per 1 januari 2015 vervallen.

 • Wat zijn netbeheerkosten?

  Dit zijn de kosten voor uw aansluiting en voor het transport door de regionale netbeheerder. De opbouw van deze kosten vindt u op de website van uw netbeheerder. Eneco brengt deze kosten namens de netbeheerder bij u in rekening. Wie uw netbeheerder is, staat op uw nota. Op eneco.nl/netbeheerder vindt u meer informatie over uw netbeheerder.

  De netbeheerkosten zijn verwerkt in uw termijnbedrag voor energie. Wij dragen deze kosten 1-op-1 af aan uw netbeheerder.

  Voor warmte is Eneco zowel leverancier als netbeheerder. Dit betekent dat de netbeheerkosten voor warmte zijn opgenomen in de vaste leveringskosten voor warmte. En dus ook zijn verwerkt in uw termijnbedrag. Op de hoogte van de netbeheerkosten hebben wij geen invloed. Deze gelden landelijk voor iedereen.

 • Wat is het verschil tussen een contract met variabele tarieven en een contract met vaste tarieven?

  Bij Eneco hebben we contracten voor stroom en/of gas met variabele tarieven (energieprijzen) en contracten met vaste tarieven. Variabele tarieven passen wij twee keer per jaar aan op basis van de marktprijzen. Bij een contract met vaste tarieven staat de prijs voor één of meerdere jaren vast.

 • Heb ik de mogelijkheid om mijn energiecontract op te zeggen?

  Met een contract met variabele tarieven voor stroom en/of gas kunt u altijd overstappen naar een contract met vaste tarieven. Houdt u daarbij rekening met een opzegtermijn van negen kalenderdagen.

  Wilt u meer weten of een persoonlijk energieadvies? Bel dan met
  010 890 6988. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur.

Heeft u nog vragen?

Bellen

010 890 6988

op werkdagen van 08.00 – 21.00 uur.

Eneco Postcard

Stuur een bericht

Verstuur een bericht of stel een vraag direct aan de juiste expert via ons contactformulier.

Stuur bericht