Van een vr- naar hr-ketel

Meer comfort, goedkoper en energiezuiniger

Dubbel besparen met een hr-ketel

Met een hr-ketel kiest u voor meer comfort en energiebesparing. Bovendien is een hr-ketel goedkoper in aanschaf dan een vr-ketel. De voordelen van een hr-ketel ten opzichte van een vr-ketel op een rij:

 • Tot 15% minder gasverbruik 
 • Effici├źntere omzet van gas in warmte
 • Lagere aanschafprijs
 • Meer keuze
 • Stil in gebruik

Voordelen hr-ketel

Met het overstappen van een vr- naar een hr-ketel kunt u flink besparen op uw energiekosten

Besparen op gasverbruik

Een hr-ketel verbruikt gemiddeld 15% minder gas dan een oude vr-ketel. Gemiddeld levert dit een besparing op de gebruikskosten (energie + onderhoud) van zo'n € 200 per jaar op (Milieu Centraal). De grootte van de besparing is afhankelijk van de prijs van gas, uw type woning, uw gezinssamenstelling en uiteraard het type en de leeftijd van uw huidige ketel.

Bekijk de vergelijkingstabel van Milieu Centraal

Besparen op elektriciteitsverbruik

Met een hr-ketel voorzien van een energiezuinige A-label pomp bespaart u tevens op uw elektriciteitsverbruik.

Zonne-energie gebruiken

Een hr-ketel kan in tegenstelling tot een vr-ketel ook worden aangesloten op een zonneboiler. Hierdoor bespaart u nog meer op uw energiekosten!

Goedkoper in aanschaf en veel meer keuze

Wist u dat tegenwoordig een hr-ketel goedkoper in aanschaf is dan een vr-ketel? Bij ons betaalt u voor een CW3 vr-ketel € 1.754, terwijl u voor €1.650 al een vergelijkbare CW3 hr-ketel heeft! Bovendien maken sommige ketelfabrikanten geen vr-ketels meer, waardoor de keuze beperkter is.

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan

Hoewel een hr-ketel veel zuiniger en efficiënter in gebruik is en u hiermee dus flink kunt besparen, is het niet altijd mogelijk om een vr-ketel te vervangen door een hr-ketel. Zo moet een hr-ketel water kunnen afvoeren. Dit is niet in alle situaties mogelijk.

Benieuwd of uw woonsituatie geschikt is voor een hr-ketel?

Een van onze deskundigen voorziet u graag van een passend advies.

Ik heb interesse in een vrijblijvend advies

Veel gestelde vragen

 • Wat is het verschil tussen een vr- en een hr-ketel?

  Hr-ketels zijn verwarmingsketels op aardgas met een hoger rendement dan gewone cv-ketels. Dit betekent dat ze energiezuiniger zijn. Hr-ketels behalen dit hogere rendement doordat ze condensatiewarmte benutten. Hierdoor ligt het rendement van een hr-ketel boven de 100%.cVr-ketels (verbeterd rendement) gebruiken de condensatiewarmte niet. Het rendement van een vr-ketel ligt rond de 89%.

  U kunt het rendement van een hr-ketel aflezen aan het gaskeurlabel. Cv-ketels met Gaskeur HR107 hebben bijvoorbeeld een rendement van 107%.

 • Is een hr-ketel door het hogere rendement altijd een betere keuze dan een vr-ketel?

  Hoog rendement cv-ketels zijn iets duurder in aanschaf maar zuiniger in gebruik en beter voor het milieu. Daarom kiezen de meeste mensen voor een hr-ketel. Heeft u een verouderd rookafvoerkanaal, of is er geen rioolaansluiting in de buurt van de ketel, dan kan het zijn dat alleen plaatsing van een vr-ketel mogelijk is (geen afvoer nodig).Ook de Consumentenbond geeft aan dat een hr-ketel beter is:

  ‘VR-ketels zijn iets goedkoper in aanschaf dan HR-ketels, maar wegens het veel hogere rendement van HR-ketels pakken VR-ketels in het gebruik al heel snel duurder uit dan een HR-ketel. Dus als het kan: schaf een HR-ketel aan.’

 • Waarom zou ik een nieuwe ketel aanschaffen?

  Wanneer een ketel 12 jaar of ouder is, gaat hij meer gas verbruiken. Wanneer u een nieuwe (hr-)ketel aanschaft kunt u per jaar 15 tot wel 20% besparen in vergelijking met een normale cv-ketel.

 • Hoeveel kan ik besparen met een nieuwe ketel?

  Met een nieuwe hr-ketel kunt u per jaar zo'n 15% besparen op uw stookkosten, dat komt neer op € 90 tot € 250 per jaar! (afhankelijk van de prijs van gas, uw type woning en gezinssamenstelling).

Neem contact met ons op

Bellen

030 - 635 - 8802

Op werkdagen van 8.00 tot 16.45 uur (lokaal tarief)