Samen onafhankelijk

Met Eneco CrowdNett gebruik je een thuisbatterij om je eigen opgewekte zonne-energie op te slaan. Daarnaast help je het landelijke electriciteitsnetwerk te balanceren waardoor we minder terug hoeven te vallen op kolencentrales. Als dank voor je bijdrage hierin geeft Eneco je jaarlijks een interessante vergoeding.

Zonnepanelen en batterijen een logische combinatie

Met zonnepanelen wek je overdag energie op. Terwijl je vooral ’s ochtends en ’s avonds energie nodig hebt. Wat je niet direct gebruikt, gaat naar het landelijke elektriciteitsnetwerk. Zo gaat op jaarbasis gemiddeld 72% van je zonne-energie verloren. Met een thuisbatterij sla je een groot deel van deze verloren zonne-energie op, en kun je deze gebruiken wanneer het jou uitkomt. Zo kun je ’s avonds tv kijken met de zelf opgewekte zonne-energie. Efficient én duurzaam!

Minder gebruik van kolencentrales dankzij CrowdNett

En er kan nog meer met een thuisbatterij. Elektriciteitsnetwerken kampen met fluctuaties die opgevangen moeten worden om in balans te blijven. Soms moet er energie af, soms is er juist extra nodig. Nu zijn we daarbij afhankelijk van vervuilende kolencentrales. Nog wel. Want door een gedeelte van jouw batterij te delen, help jij het net in balans te houden. Hoe dan? Door gebruik te maken van een klein deel van vele honderden thuisbatterijen in combinatie met slimme software. Deze herkent op welk moment het energienet elektriciteit nodig heeft, en wanneer er juist te veel is. En als dank voor het delen van jouw batterij, krijg je van Eneco een aantrekkelijke vergoeding.

Verminder het aantal kolencentrales met Eneco Crowdnett
Welk gedeelte van jouw batterij gebruiken wij?

Welk gedeelte van je batterij draagt bij?

Om het net goed in balans te kunnen brengen hebben wij 30% van de capaciteit van je thuisbatterij nodig. Dit wordt ingezet voor levering of teruglevering, afhankelijk van de fluctuaties. Om te reageren op fluctuaties is snelheid essentieel. De reactiesnelheid wordt bepaald door het vermogen van je thuisbatterij. Daarom wordt 80% van het vermogen van de batterij gereserveerd. Zo kunnen we samen het net in balans houden én blijft er genoeg energie over voor je eigen gebruik.

Vijf jaar lang een vergoeding

Als je meedoet met CrowdNett stel je een deel van je batterij beschikbaar voor het net. Hiervoor ontvang je jaarlijks een vergoeding. We sluiten een overeenkomst af voor 5 jaar. Voorwaarde is dat je in die periode klant bent bij Eneco voor elektriciteit. Uiteraard mag je zelf weten wat voor type contract je hiervoor afsluit. Na 5 jaar bieden we je verlenging aan, en kun je beslissen of je aangesloten wilt blijven op Crowdnett.

Vijf jaar lang een CrowdNett-vergoeding

CrowdNett Community

Met Eneco CrowdNett word je deel van een netwerk van individuele zonnestroomproducenten. Dankzij onze nieuwste technologie verbinden wij honderden mensen. Mensen zoals jij! Met elke op CrowdNett aangesloten thuisbatterij maken wij het landelijke electriciteitsnetwerk steeds slimmer en halen we meer uit de zon.

Offerte aanvragen
CrowdNett App – inzicht in je zelfvoorzienendheid

CrowdNett-app: inzicht in je zelfvoorzienendheid

Je hebt de energietoekomst zelf in handen. Hoe? Met de CrowdNett-app zie je precies hoeveel energie je hebt opgewekt, verbruikt en wat daarvan wordt opgeslagen in je thuisbatterij. Ook wordt inzichtelijk in hoeverre je al zelfvoorzienend bent.

Veelgestelde vragen

 • Je thuisbatterij met Eneco CrowdNett

  Wat is de terugverdientijd van mijn thuisbatterij?
  De terugverdientijd is afhankelijk van voorspellingen over een aantal factoren, zoals afschaffing van de salderingsregeling en de opbrengsten van het balanceren van het elektriciteitsnetwerk. Deze zijn niet met zekerheid vast te stellen. Als je echt alleen geïnteresseerd bent in Eneco CrowdNett voor de terugverdientijd dan zijn er betere keuzes. Eneco CrowdNett is voornamelijk bedoeld voor pioniers die samen met ons de eerste stap willen zetten naar een verdere verduurzaming van het landelijke elektriciteitsnetwerk. Ben jij deze pionier? Dan krijg je de thuisbatterij voor een scherpe prijs plus een unieke vergoeding van € 400, € 500 of € 600, afhankelijk van de gekozen batterij.

  Hoe wordt Eneco CrowdNett gemonitord?
  Bij Eneco CrowdNett leveren wij een Crowdnett-app. Deze app geeft je per dag, maand en per jaar inzicht in het opladen en ontladen van de batterij. Zo zie je direct je verbruik en teruglevering aan het net en kun je volgen hoe zelfvoorzienend je huishouden is.

 • Over thuisbatterijen

  Kan ik onafhankelijk worden van het stroomnet?
  Met zonnepanelen en een thuisbatterij kun je bepaalde periodes van het jaar zelfvoorzienend zijn. Gedurende de winter (met weinig zon) zul je waarschijnlijk nog energie van het net nodig hebben. Dit is natuurlijk mede afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je hebt en van je verbruik.

  Kan ik zelf de kleur van de batterij bepalen?
  Nee, de kleuren staan per type vast en zijn zoals afgebeeld in het aanbod.

  Hoe laadt en ontlaadt de thuisbatterij mijn gedeelte?
  70% van de batterijcapaciteit kun je gebruiken voor jouw eigen opslag. De thuisbatterij is gericht op zelfvoorzienend stroomgebruik. Dat wil zeggen dat je de zonne-energie die je met jouw zonnepanelen opwekt eerst zelf gebruikt. Zodra je meer opwekt dan verbruikt, wordt de batterij opgeladen. Is de batterij eenmaal vol, dan wordt het overschot aan het net geleverd. Als de zon onvoldoende schijnt zorgt thuisbatterij voor energielevering.

  Wat zijn de technische specificaties van de thuisbatterij?
  De thuisbatterij is volledig geautomatiseerd, wordt bij je thuis geïnstalleerd en vraagt geen onderhoud. Zo maakt de thuisbatterij de weg vrij voor de wereld die we bij Eneco voor ogen hebben. Voor specificaties verwijzen we graag naar de websites van LG en Tesla.

 • Installatie

  Waar moet ik rekening mee houden als de thuisbatterij geplaatst wordt?
  Afhankelijk van de gekozen batterij wordt de ophanglocatie bepaald. De LG10 en Tesla Powerwall 2 worden door hun afmeting en massa bij voorkeur op de begaande grond geplaatst. Het is mogelijk om de installatie zowel binnen als buiten te monteren zolang er voldoende beweegruimte is op de plek waar de thuisbatterij inclusief randapparatuur geplaatst moet worden. Houd rekening met een beschikbaar montagevlak van 250 cm breed en 170 cm hoog. De ruimte moet vrij zijn van materiaal zodat de monteurs direct van start kunnen gaan.

  Wat is de doorlooptijd vanaf de offerte aanvraag tot aan de installatie?
  Wij streven ernaar om binnen twee weken na inschrijving een offerte op maat te sturen. Tijdens dit trajact word je begeleid door onze adviseurs. Na ontvangst van je order plannen we de installatie en krijg je te horen wat dit voor jou betekent. Indien nodig zal er tussentijds een schouw plaatsvinden. Gemiddeld duurt het traject na het akkoord op de offerte nog 6 tot 7 weken.

 • Gebruik

  Kan ik thuisbatterij opladen vanaf het stroomnet?
  Jazeker. De thuisbatterij kun je zowel opladen met energie van jouw zonnepanelen als met stroom uit het stroomnet. Dat is extra interessant, omdat wij verwachten dat de energietarieven in de toekomst flexibel worden. Als het bijvoorbeeld hard waait zal de stroomprijs lager zijn dan wanneer het windstil is. Met de thuisbatterij wordt het mogelijk om op goedkope momenten stroom op te slaan vanaf het net, om vervolgens op dure momenten deze stroom te gebruiken of te verkopen.

  Uit het stopcontact komt 220 volt, de batterij is 400 volt, is dat geen probleem?
  Nee, daar dient de omvormer voor. De thuisbatterij wordt kant-en-klaar en volledig werkend bij je thuis geïnstalleerd.

  Welk inzicht krijg ik in de performance van mijn batterij binnen Crowdnett?
  Via onze gratis Crowdnett-app kun je op eenvoudige wijze real-time zien hoe alle energiestromen door Crowdnett georchestreerd worden.

  Als het elektriciteitsnetwerk uitvalt, kan de thuisbatterij in combinatie met Eneco Crowdnett mij dan van stroom voorzien?
  Nee, de thuisbatterij wordt uitgeschakeld alshet elektriciteitsnetwerk uitvalt. Om de storing zo snel mogelijk op te lossen mag er geen stroom op het net staan. Dit is voor de veiligheid van de netspanningsmonteurs. Uw installatie zal niet meer werken totdat de problemen op het elektriciteitsnetwerk weer opgelost zijn.

  Kan ik onafhankelijk worden van het net?
  Nee, het principe van Crowdnett draait juist om het balanceren van het net. Het totaal aan thuisbatterijen aangesloten op Crowdnett zorgt ervoor dat het gehele net minder schommelingen heeft, waardoor we minder back-up nodig hebben van kolencentrales.

 • Service en garantie

  Zijn de garantievoorwaarden voor iedere batterij hetzelfde?
  Zowel LG als Tesla geven 10 jaar garantie op de batterij. Je kunt dus verwachten dat je batterij minimaal 10 jaar lang zal presteren naar verwachting.

  Welke garanties op mijn batterij krijg ik?
  LG en Tesla geven je na registratie een garantie van 10 jaar op de batterij. Je mag dus verwachten dat je batterij minimaal 10 jaar lang zal presteren naar verwachting. Daarnaast geeft Zonneplan je 2 jaar garantie op je installatie. Voor de actuele garantiebepalingen op de batterij verwijzen wij je graag door naar de websites van LG en Tesla.

  Kan ik thuisbatterij meeverhuizen?
  Ja, de verhuizing moet wel door een gecertificeerde installateur worden uitgevoerd. Neem voor je verhuizing contact met ons op, wij helpen je graag.

  Wanneer kom je in aanmerking voor de kleine ondernemingsregeling?
  Je komt in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling als je € 1345 of minder aan btw hoeft te voldoen. De belastingdienst kan je aanmerken als btw-ondernemer omdat je voldoet aan de voorwaarde dat je regelmatig en tegen een vergoeding stroom levert aan Eneco. Wanneer je eerder de btw over jouw zonnepanelen hebt teruggevraagd, zal er waarschijnlijk een administratieve ontheffing zijn verleend met betrekking tot het btw-nummer wat je hebt aangevraagd voor de teruggave van de btw op jouw zonnepanelen. Deze ontheffing dient in dat geval te worden opgezegd. Gevolg is wel dat de ontheffing pas na 5 jaar weer in kan gaan. Dat betekent dat er nog 5 jaar lang administratieve verplichtingen zijn voor de btw, wat inhoudt dat periodiek (nihil) aangifte gedaan moet worden.

  Kan Eneco voor mij de BTW terugvragen?
  Nee, Eneco voert zelf geen belastingaangiftes uit. Je kunt hiervoor terecht bij je belastingadviseur. Heb je nog geen belastingadviseur? Wij hebben goede ervaringen met Atripel & Cross, zij zijn gespecialiseerd in het geven belastingadvies. Voor € 100 excl. btw kunnen zij de aangifte voor je regelen. Als je via Atripel & Cross de aangifte wilt laten uitvoeren dan kun je dit kenbaar maken bij ons en dan geven wij jouw contactgegevens aan hen door maar je kunt ook direct contact opnemen met hen via http://www.btwteruggaveservice.nl/. Als je samen met je thuisbatterij zonnepanelen als pakket via onze partner koopt, dan kun je gebruik maken van een gratis btw-teruggave service. Neem hiervoor contact op met onze partner.

  Hoe hoog is de vergoeding als ik kies voor verlenging na vijf jaar?
  Op dit moment laten onze modellen het nog niet toe om de vergoedingen langer dan vijf jaar te berekenen. Je kunt er wel vanuit gaan dat wij tegen het eind van de looptijd een interessant verleningsaanbod hebben.

  Wanneer wordt de jaarlijkse vergoeding uitgekeerd?
  Wij keren de vergoeding jaarlijks uit. De eerste vergoeding ontvang je 12 maanden na de aansluiting op CrowdNett.

Liever samen je vraag oplossen?

Bel met Eneco CrowdNett en thuisbatterijen

Bel 010 - 890 6936

op werkdagen bereikbaar van 8:00 tot 18.00 uur