The Edge - Deloitte

Duurzaamste kantoor ter wereld

Op de Amsterdamse Zuidas staat The Edge, hoofdkantoor van Deloitte en meest duurzame kantoorgebouw ter wereld. BREEAM, de organisatie die gebouwen en kantoren op duurzaamheid beoordeeld, gaf The Edge de kwalificatie ‘Outstanding’. Het gebouw kreeg de hoogste score voor nieuwe gebouwen ooit afgegeven: 98,36%. Eneco exploiteert de klimaatvoorziening van het gebouw door middel van een innovatieve combinatie van warmte- koudeopslag met zonnepanelen.

Resultaten

- 50% CO2-uitstoot

Dankzij een innovatieve WKO is de CO2-uitstoot van The Edge maar liefst 50% minder

+ 10-15% productiviteit

Door een prettig binnenklimaat stijgt productiviteit van de werknemers met 10-15%.

Keurmerk kan voordelig zijn bij aanbesteden

Er zijn verschillende keurmerken op het gebied van duurzaam ondernemen. Deze kunnen een positieve rol spelen bij duurzame aanbestedingen. Het is ook een manier om uw klanten te laten zien dat u als ondernemer oog hebt voor uw omgeving. Neem eens vrijblijvend contact op met Eneco over de mogelijkheden voor uw bedrijf. Samen met u bekijken we waar voor u de kansen liggen. 

 over duurzame keurmerken [link]

“De combinatie van WKO, stadsverwarming en zonnepanelen leidt tot een duurzame klimaatvoorziening. Dit heeft mede bijgedragen aan het verkrijgen van de BREEAM-NL Outstanding. Er is namelijk een min of meer zelfvoorzienend systeem ontstaan, welke bijdraagt in genoemde hoge certificering. De energieprestatiecoëfficiënt (EPC-waarde) werd uiteindelijk 45 procent beter dan de eis in het Bouwbesluit.”


Wietze Fabriek, directeur marketing van Eneco Warmte

Innovatieve opslag van
warmte en koude

Het glazen atrium is de ‘long’ van het gebouw met in totaal 15 verdiepingen. De open ruimte zorgt voor licht en ventilatie van de werkruimtes eromheen, maar is tegelijk een leverancier van warmte. Eneco slaat de warmte uit dit atrium op in een waterbron onder het gebouw. In de winter, wanneer het gebouw verwarmd moet worden, wordt deze warmte hergebruikt. In een andere bron onder het gebouw slaat Eneco het afgekoelde water op, ontstaan bij het verwarmen van het gebouw. Dit wordt weer gebruikt om het kantoorgebouw in de zomer te koelen. Op deze manier wordt het grootste gedeelte van de jaarlijkse warmtebehoefte en de volledige koudebehoefte van het kantoorpand geleverd door het warmte-koudeopslagsysteem.

WKO gevoed door eigen opwek via zonnepanelen
Op het dak – met een hellingshoek van 7 graden – zijn bijna zevenhonderd zonnepanelen verwerkt, die zonlicht omzetten in elektriciteit. Ook de gevel is voorzien van zonnepanelen. ”De energie die hiermee wordt opgewekt, is genoeg om de warmtepomp van de warmte-koudeopslag (WKO) het hele jaar in bedrijf te hebben,” legt Wietze Fabriek, directeur marketing van Eneco Warmte uit.

Bekijk het WKO schema (PDF)

lees meer over wko [link]

Kennis van duurzame energievoorziening

Eneco wordt vaak benaderd om mee te denken over een passende duurzame energievoorziening. Meestal wordt hierbij een contract afgesloten voor een langjarig beheer van de klimaatvoorziening. Op deze manier draagt Eneco de zorg voor de uiteindelijke prestaties. Bent u benieuwd wat Eneco hierin voor uw onderneming kan betekenen? Neem eens vrijblijvend contact op met onze zakelijke klantenservice.

Contact met Eneco

Feiten en cijfers

  • Wereldwijd
   Duurzaamste kantoorgebouw
  • Oppervlakte
   40.000 m2
  • BREEAM-label
   Outstanding
  • WKO
   Met dubbele bron
  • Zonnepanelen
   660 zonnepanelen
  • Duurzame warmte
   Icoon warmte/koude
   1.800 KW
  • Duurzame koude
   Icoon warmte/koude
   2.500 KW