Veelgestelde vragen

Vind hier het antwoord op je vragen
over de Eneco WarmteWinner®

Ik heb interesse

Eneco WarmteWinner®

 • Hoe maakt de WarmteWinner mijn huis duurzamer?

  Gas is een fossiele brandstof. Hoe minder je daarvan gebruikt, hoe beter dat is voor het milieu. De WarmteWinner zorgt ervoor dat je tot ongeveer 60% minder gas nodig hebt voor de verwarming van je huis. Daarnaast verwarm je jouw huis met warmte uit lucht die anders zou zijn afgevoerd. Je hergebruikt dus warme lucht! De WarmteWinner zelf gebruikt stroom, maar dat is duurzamer dan gas, omdat stroom lokaal en duurzaam kan worden opgewekt. Alles bij elkaar wordt je huis in ieder geval een stuk duurzamer en de WarmteWinner levert je waarschijnlijk ook een beter energielabel op. Goed voor jou én goed voor het milieu.

 • Wat is er zo vernieuwend aan de WarmteWinner?

  De WarmteWinner maakt gebruik van een bestaande, betrouwbare techniek die is doorontwikkeld voor thuis. Bedrijven kennen warmtepompen al, maar de warmtepompen voor thuis zijn vaak onbetaalbaar of vragen bouwkundige aanpassingen in huis. De WarmteWinner is compacter dan traditionele warmptepompen, goedkoper en makkelijker op een bestaande cv-installatie aan te sluiten. Hierdoor is deze bewezen duurzame techniek voor het eerst binnen handbereik.

 • Hoe werkt de WarmteWinner?

  Het hart van de WarmteWinner is een lucht/water-warmtepomp. De WarmteWinner haalt de energie uit warme (ventilatie)lucht en warmt het water voor je cv-ketel hiermee op. Het warme water verwarmt via de bestaande radiatoren je huis. Zo neemt de WarmteWinner de verwarming grotendeels over van je cv-ketel.

 • Waarom introduceert Eneco de WarmteWinner?

  Wij willen duurzame energie beschikbaar maken voor iedereen en daar past een innovatieve oplossing als de Eneco WarmteWinner® perfect bij. De Eneco WarmteWinner is bedoeld om aanzienlijke energiebesparing voor iedereen in Nederland bereikbaar maken. Zo willen we de overgang naar duurzame energie versnellen.


(vervolg)
 • Hoe werkt de WarmteWinner samen met de mechanische ventilatie?

  De WarmteWinner vervangt de mechanische ventilatiebox in huis. De warme lucht gaat normaal gesproken door de dakafvoer naar buiten. De WarmteWinner haalt de warmte uit de ventilatielucht en hergebruikt deze door het water in de verwarming ermee op te warmen. De WarmteWinner heeft dezelfde ventilatiemogelijkheden als een mechanische ventilatie. De bestaande dakdoorvoer wordt vervangen door een geïsoleerd exemplaar.

 • Hoe werkt de WarmteWinner zonder de mechanische ventilatie?

  Heb je geen mechanische ventilatie in huis, dan kan de WarmteWinner bijvoorbeeld op zolder worden geplaatst. Doordat veel warmte opstijgt en in een ongebruikte zolder blijft hangen, kan het apparaat warmte winnen uit zolderlucht. Hiermee verwarmt de WarmteWinner vervolgens het water in de verwarming. In dit geval wordt er een nieuwe geïsoleerde dakdoorvoer geplaatst.

Toon alle vragen

De installatie van Eneco WarmteWinner®

 • Is mijn huis geschikt voor de WarmteWinner?

  Eigenlijk hoef je maar aan één voorwaarde te voldoen: je moet een cv-ketel hebben. Zo simpel is het. En je moet natuurlijk voldoende ruimte hebben om de WarmteWinner (L50 x B50 x H57 cm) bij je cv-ketel te plaatsen. Het beste rendement haal je als je mechanische ventilatie in je huis hebt. We maken altijd eerst een telefonische afspraak om samen met jou de situatie bij je thuis zorgvuldig door te nemen. Zo weet je zeker dat de installatie vlekkeloos verloopt.

 • Hoe wordt de WarmteWinner geïnstalleerd?

  Een van onze vakmensen installeert de WarmteWinner binnen enkele uren bij je cv-ketel. Hiervoor heb je geen mechanische ventilatie nodig. Heb je wel al een mechanische ventilatie? Dan wordt de WarmteWinner geplaatst en vervangt hij de ventilatiebox van je huidige afzuiginstallatie. Als laatste wordt de WarmteWinner aangesloten op de dakafvoer en koppelt de installateur hem aan de cv-ketel en thermostaat.

 • Waar wordt de WarmteWinner geplaatst?

  De WarmteWinner bevindt zich altijd dicht bij de cv-ketel. Het apparaat kan aan de muur worden gemonteerd of op de vloer worden neergezet op een mooie, meegeleverde voet.

 • Wie mag de WarmteWinner installeren?

  In eerste instantie verzorgt Eneco Installatie Bedrijven de installatie van de WarmteWinner. Over een tijdje willen we ook erkende installateurs in Nederland de mogelijkheid geven om de WarmteWinner te installeren. Hiervoor is specifieke certificering nodig. Wil je installatiepartner worden? Meld je nu aan, dan houden wij je op de hoogte.


(vervolg)
 • Heb ik Toon nodig voor de WarmteWinner?

  Toon is de slimme thermostaat van Eneco. In eerste instantie bieden we de WarmteWinner alleen aan Toon klanten aan, omdat we dan goed in de gaten kunnen houden dat de WarmteWinner, je cv-ketel en de thermostaat goed samenwerken om het optimale rendement uit de WarmteWinner te halen.

 • Werkt een WarmteWinner ook in combinatie met stadsverwarming?

  Nee, de WarmteWinner werkt op dit moment alleen in combinatie met een cv-ketel, omdat daarmee de gasbesparing kan worden gerealiseerd. Wellicht kan de WarmteWinner in de toekomst ook bijdragen aan energiebesparing bij klanten zonder cv-ketel.

 • Werkt de WarmteWinner ook in combinatie met een ander warmteterugwinsysteem of stadsverwarming?

  Nee, een warmteterugwinsysteem blaast warme lucht terug in de woonvertrekken, de WarmteWinner haalt warmte uit de lucht en geeft deze via de cv-ketel terug aan de radiatoren. De combinatie van beide systemen zou ertoe leiden dat koude lucht terug de woonvertrekken in wordt geblazen, omdat de warmte er al is uitgehaald. Omdat de WarmteWinner samenwerkt met de cv-ketel, is het helaas niet mogelijk om de WarmteWinner te combineren met stadsverwarming.

Toon alle vragen

Het gebruik van Eneco WarmteWinner®

 • Geeft de WarmteWinner voldoende warmte om de woonkamer te verwarmen?

  De WarmteWinner heeft een piekcapaciteit van 1,4 kW. Of dit voldoende is, hangt af van de isolatie van het huis en de buitentemperatuur. Als de WarmteWinner niet genoeg warmte levert, springt de cv-ketel automatisch bij om de WarmteWinner te ondersteunen (pas dan verbruik je gas!). Zo blijft het altijd aangenaam in huis.

 • Vervangt de WarmteWinner mijn cv-ketel?

  Nee, de cv-ketel is altijd nodig voor de verwarming van water (kranen, douche). De WarmteWinner verwarmt in eerste instantie je huis. Als het te koud is, schakelt de cv-ketel in om de WarmteWinner te ondersteunen. De WarmteWinner verzorgt dus het merendeel van de verwarming, maar een cv-ketel blijft nodig. De WarmteWinner werkt samen met ieder type cv-ketel, ongeacht het merk. Ook goed om te weten: als je cv-ketel een keertje storing heeft, blijft de WarmteWinner gewoon functioneren.

 • Heeft de WarmteWinner veel onderhoud nodig?

  Nee, de WarmteWinner is vrijwel geheel onderhoudsvrij en dankzij het servicecontract van Eneco weet je zeker dat de WarmteWinner het altijd doet. Zo ontvang je bijvoorbeeld tijdig een nieuw filter, zodat de WarmteWinner optimaal blijft presteren. Je hebt 2 jaar garantie en als er onverhoopt iets aan de hand is, komt er een monteur naar je toe.

 • Kan ik de WarmteWinner ook zelf aan- en uitzetten en bepalen wanneer deze werkt?

  Ja, maar dat raden wij niet aan. De WarmteWinner werkt het meest efficiënt als hij continu aan staat. Uiteraard kun je de WarmteWinner zelf aan- en uitzetten en bijvoorbeeld ook helemaal van het stroomnet afhalen. Heb je mechanische ventilatie? Dan raden we het uitzetten echter af, omdat de ventilatie in huis dan minder goed zal zijn.


(vervolg)
Toon alle vragen

Kosten en besparing van Eneco WarmteWinner®

 • Wat kost de WarmteWinner?

  Hoewel het een simpele vraag lijkt, hebben we nog geen concreet antwoord op de vraag wat hij gaat kosten. Momenteel doen we onderzoek om te bepalen wat de exacte prijs gaat zijn. Wat we wél weten is dat jij € 1.000 subsidie krijgt van de overheid als je de WarmeWinner aanschaft. De overheid betaalt dan bijna de helft van jouw WarmteWinner. Hierdoor wordt hij voor iedereen bereikbaar en zal een gemiddeld huishouden de investering snel terugverdienen.

 • Hoeveel ga ik besparen met de WarmteWinner?

  Met de WarmteWinner bespaar je tot 60% van het gasverbruik voor verwarming van je woning. Je exacte besparing hangt onder meer af van de isolatie van je huis, de weersomstandigheden en natuurlijk: hoe hoog je de verwarming zet.

 • Komt de WarmteWinner in aanmerking voor subsidie?

  Ja, sinds 2016 is er op de WarmteWinner een subsidie beschikbaar van €1.000 op de aanschaf. Je leest hier meer over op de site van de rijksoverheid.

 • Welke fiscale voordelen biedt de WarmteWinner mij nu en in de toekomst?

  In 2016 is de energiebelasting op gas met ongeveer € 0,07 /m³ gestegen. De energiebelasting op stroom is in 2016 met ongeveer € 0,02 / kWh gedaald. Met de WarmteWinner gaat je elektriciteitsverbruik iets omhoog, maar kan je gasverbruik drastisch verlagen. De verwachting is dat gas alleen maar duurder wordt en elektriciteit goedkoper. De WarmteWinner is een slimme zet, ook met de fiscale toekomst in gedachten.


(vervolg)
Toon alle vragen

Bestellen van de Eneco WarmteWinner®

 • Vanaf wanneer kan ik de WarmteWinner bestellen?

  Momenteel is de productie voor de eerste kleine oplage gestart en deze zullen in september en oktober geïnstalleerd worden. De verwachting is dat de WarmteWinner in beperkte oplages eind van dit jaar beschikbaar gaan komen. Sta je ingeschreven voor onze Nieuwsflits? Dan ben jij als eerste op de hoogte en zal je als één van de eersten een WarmteWinner kunnen bestellen.

 • Vanaf wanneer wordt de WarmteWinner geleverd?

  De eerste WarmteWinners worden halverwege 2016 geleverd. Dan benaderen wij je met een speciaal aanbod. Ga je akkoord en bestel je als een van de eersten in Nederland een WarmteWinner? Dan kunnen je al binnen een paar weken genieten van alle voordelen.

 • Ik ben geen klant van Eneco. Kan ik me ook inschrijven en straks een WarmteWinner aanschaffen?

  Jazeker, ook als je geen klant bent van Eneco voor stroom en gas kun je straks de WarmteWinner aanschaffen. Wel goed om te weten, in eerste instantie bieden we de WarmteWinner alleen aan Toon klanten aan. Je kunt Toon ook in huis halen, zonder klant van Eneco te zijn voor stroom en gas.

 • Krijg ik gegarandeerd een WarmteWinner als ik nu reserveer?

  Wanneer je je nu inschrijft, krijg jij als eerste en WarmteWinner aangeboden. Uiteraard moet je woning wel geschikt zijn. We maken daarom altijd eerst een telefonische afspraak om samen met jou de situatie bij je thuis zorgvuldig door te nemen.

Service en Garantie

Heb je nog vragen?

Bel met Duurzaam Advies

0900 – 235 36 32

Bereikbaar op werkdagen van 8:00 tot 18:00 uur.